Šumivé víno

Cava

Samotná Cava se narodila v důsledku toho, že dosáhla své vlastní - zvláštní - identity odlišné od jakéhokoli jiného šumivého vína.

Historie a vznik Cavy je spojen s tradicí katalánského vinařství, která sahá do poloviny 19. století. Základem výroby šumivého vína Cava je tradiční metoda sekundární fermentace v láhvi, jež musí probíhat minimálně devět měsíců. Korkový uzávěr pak umožňuje předejít ztrátě bublin produkovaných ve víně.

Na základě charakteristik rozlišujeme tři základní druhy - Cava, Cava Reserva a Cava Gran Reserva. Cava fermentovaná po minimální dobu devíti měsíců je typická lehkou a svěží chutí. Naopak Cava Reserva, kde fermentace probíhá minálně 15 měsíců, má středně plnou až plnější chuť se svěžími tóny zrání a její dochuť je delší. Nejdelší a nevýraznější chuť s tóny letitého zrání má právě Cava Gran Reserva, která se vyznačuje minimální dobou fermentace 30 měsíců. 

Všechny druhy můžete ochutnat u nás ve Wine Office a pokud si nevíte rady, nebojte se! Naši sommeriéři vám rádi doporučí tu správnou skleničku Cavy na základě vašich preferencí. 

Dát si skleničku